Als je een huurwoning gevonden hebt dan krijg je te maken met een huurovereenkomst. Deze overeenkomst kan voor sommige wat lastig zijn om te begrijpen. Toch is het belangrijk om de overeenkomst goed door te lezen en te kijken voor je een beslissing neemt. Soms staan er verborgen regeltjes in die helemaal niet mogen. Je kan hierover een verhuurder aanspreken en vragen dit aan te passen omdat je anders niet zal tekenen. Een aantal tips waar je op moet letten bij een huurovereenkomst staan hier op een rijtje.

De periode van een huurovereenkomst
Belangrijk voor vele huurders is de periode van de huurovereenkomst. De meeste contracten zijn voorzien van een clausule waarbij er een overeenkomst voor onbepaalde tijd wordt aangegaan. Vaak staat er in het contract aangegeven wat het opzegtermijn van de woning is. Het is gebruikelijk dat het opzegtermijn één maand is. Dit is de periode waarin de verhuurder een nieuwe huurder kan gaan zoeken. Naast een contract voor onbepaalde tijd is er een tijdelijke huurovereenkomst. Bij een tijdelijke huurovereenkomst heb je meestal te maken met een woning dat in de verkoop gaat. Hierbij is het de regel dat je als huurder de woning moet verlaten als er een koper is. Wettelijk heb je hiervoor altijd drie maanden de tijd om een andere ruimte te vinden. Zelf heb je echter een opzegtermijn van één maand als je snel weer wil verhuizen.

Huurprijs
Volgens de wet bepalen de huurder en verhuurder samen de huurprijs. In de meeste gevallen staat de prijs vast en wordt deze van te voren aangegeven. De verhuurder is wel verplicht om zich aan bepaalde eisen voor de huurprijs te houden. Er zijn dus maximale huurprijzen die niet overschreden mogen worden. Zo mag een kale huurwoning o.a. nooit duurder zijn dan een gemeubileerde huurwoning etc. In sommige gebieden is de prijs vast gesteld in een bepaalde regio. Er is bepaalt hoe duur een woning maximaal mag kosten om dit niet uit de hand te laten lopen. Daarnaast staat er in het contract dat de huurprijs jaarlijks verhoogt mag worden. Het percentage wordt door de overheid vastgesteld en jaarlijks bekend gemaakt. Tussentijds verhogen mag absoluut niet en mag dus ook niet in de huurovereenkomst staan.

Huurcommissie
Ontstaan er geschillen over het naleven van het huurcontract? Dan kan je altijd terecht bij de huurcommissie. Dit is een onafhankelijke commissie die zal bepalen of de huurder of verhuurder in zijn recht staat. Naast de huurprijs kunnen er ook discussies ontstaan over het opzegtermijn. Vaak gebeurd het dat een verhuurder de huurder eerder uit de woning wil hebben vanwege de snelle verkoop van de woning. Officieel mag dit niet en je kan dit aangeven bij de huurcommissie om een onafhankelijk onderzoek in te stellen. Dit ligt natuurlijk anders als je jezelf niet aan het huurcontract houdt door bijvoorbeeld geen huur te betalen. Mocht je in je recht staan dan kan je altijd naar deze commissie stappen.